Voetbalnotering

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

Ajax legt 15 miljoen neer aan makelaarscommissies

Ajax betaalt het meeste van de clubs uit de Eredivisie aan commissies aan spelersmakelaars. Dit weet Voetbal International te melden op basis van gegevens van de KNVB. PSV staat op een tweede plek en geeft vier keer minder hier aan uit.

De KNVB geeft de cijfers sinds 2016 vrij en voor de zevende keer op rij is Ajax koploper. In het seizoen 2020/2021 stortte Ajax bijna vijftien miljoen euro op de rekening van zaakwaarnemers. Het bedrag komt overigens niet in de buurt van vorig jaar (2019/2020), toen de Amsterdammers een slordige 34 miljoen euro betaalden.

‘Solo is Ajax verantwoordelijk voor de helft van alle makelaarskosten die in het Nederlandse betaald voetbal worden gemaakt’, schrijft VI. Er komt geld vrij als tussenpersonen transfers en contractverlengingen regelen. Ze houden geld over aan het salaris van hun spelers en profiteren in sommige gevallen mee met aandelen in de transfersommen.

PSV is met 3,6 miljoen euro aan provisiekosten de nummer twee in de Eredivisie. AZ staat ook op het podium, net als vorig jaar. De Alkmaarse rekening van 2,9 miljoen was net iets hoger dan de 2,4 miljoen van Feyenoord. SC Heerenveen, FC Utrecht, ADO Den Haag, Heracles Almelo, Vitesse en Sparta completeren de top-tien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *