Voetbalnotering

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

Minister Weerwind legt Tweede Kamer uit hoe hij over gokken op voetbal denkt

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming heeft Tweede Kamerlid Mirjam Bikker uitgelegd hoe hij aankijkt tegen wedden op voetbalwedstrijden. Daarbij behandelde hij ook de vragen over de samenwerking tussen online gokbedrijven en voetbalclubs. Steeds meer voetbalclubs vinden in de online wedkantoren een hoofdsponsor. Zo gingen onder meer Ajax en Unibet met elkaar in zee. Volgens de minister zijn dergelijke sportsponsordeals ‘minder risicovol dan andere manieren van marketing.’ Hoe dan ook wil de minister wel een verbod op dergelijke sportsponsoring.

‘Verbod wel nodig’

Een dag nadat het verboden werd om BN’ers als rolmodel te gebruiken in de reclames op televisie en radio, stelde Mirjam Bikker van de ChristenUnie nieuwe vragen rondom het online gokken in Nederland. Zo wilde het Kamerlid onder meer van de minister weten hoe hij aankijkt tegen de sponsordeal tussen Ajax en Unibet. Die samenwerking kon op flinke kritiek rekenen van het Kamerlid, maar ook van de GGZ. Het lid van de ChristenUnie stelde daarom Kamervragen aan de Minister voor Rechtsbescherming. De vragen werden gesteld voordat het verbod op ongerichte reclame werd geconsulteerd. Steeds meer online gokbedrijven maken gokken op voetbal mogelijk.

De minister stelde desgevraagd dat hij sportsponsoring minder risicovol vindt dan bijvoorbeeld het maken van reclame op radio of televisie. Maar volgens hem is een verbod, waarbij online gokbedrijven samenwerken met voetbalclubs ‘wel nodig.’

‘Samenwerking Unibet en Ajax legaal’

Het Kamerlid wilde weten hoe de minister specifiek aankijkt tegen de overeenkomst tussen Unibet en Ajax. Daarop kwam weinig antwoord, want volgens de minister mag hij geen mening hebben over individuele sponsorovereenkomsten. Hij wijst dan ook op de bestaande wetten en regels rondom de Kansspelen op Afstand die het mogelijk maken om zulke sponsordeals te maken. Daarmee is de samenwerking in ieder geval niet tegen de wet en volledig legaal. Volgens hem moet sponsponsoring niet onder het verbod op het gebruik van rolmodellen volgen. Er komt op een later moment wel een verbod op sponsoring van gokbedrijven aan voetbalclubs.

Verboden komen eraan

De minister zegt in zijn antwoord aan het Kamerlid Bikker aan verschillende verboden te werken. Er komt een verbod op ongerichte reclame op radio en televisie. Bovendien mogen gokbedrijven vanaf 1 januari 2024 geen evenementen of andere programma’s meer sponsoren. Tot aan 2025 mogen sportclubs gesponsord worden door gokbedrijven. Vanaf dat moment treedt het verbod in werking. Dat betekent dat Ajax en Unibet nog tot eind 2024 met elkaar mogen samenwerken.

Negatieve effecten wegnemen

Verder wijst de minister erop dat de samenwerkingen tussen gokbedrijven en voetbalclubs niet alleen maar problemen brengen. Zo wil de sector zelf ‘een aantal negatieve effecten wegnemen.’ Onder meer de online gokaanbieder Unibet heeft een eigen programma opgericht om bijvoorbeeld matchfixing tegen te gaan. Dat project heet Unibet Impact. Dit project geeft voorlichting over de risico’s van online gokken. Volgens hem is dit een goed voorbeeld van hoe de aanbieder zijn zorgplicht invult. Onlangs heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met de vereniging Coaches Betaald Voetbal. Daarbij krijgen coaches en trainers les in hoe ze matchfixing kunnen herkennen en voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *