Voetbalnotering

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

Johan Derksen doet beroep op Oranje: “Nu heb je reden”

Analist Johan Derksen heeft in het programma Veronica Inside hard uitgehaald naar Qatar. Sinds de bouw van de stadions zijn daar maar liefst 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Hij pleit voor een boycot.

Derksen hoopt na de onthulling van The Guardian op een statement. “Als ik naar een feest moet waar 6500 doden gevallen zijn, ga ik niet naar dat feest”, opent hij in Veronica Inside. “Ik ben benieuwd of er nu één voetballer… Kijk, dat Willem-Alexander en Rutte niet gaan, daar lachen ze om en hebben ze schijt aan. Wie zijn dat nu, wereldwijd gezien? Maar als er één voetballer zegt: ‘Daar ga ik niet voetballen’. Dan schrikken ze in dat land. Ik heb goede hoop.”

Derksen zelf kreeg te maken met de rel rond de Akwasi-grap. De Oranje-internationals besloten daar een felle reactie aan te koppelen. “Nou ja, toen dacht ik: ik zit hier al jaren en er is nooit iemand aan tafel geweest die gezegd heeft dat met iemand van het Nederlands elftal moesten praten. Dus zo erg is dat niet. Maar nu is er écht iets aan de hand, dus ik verwacht dat die heren nu wel op de barricades gaan. Nu heb je reden. Dat gelul over Akwasi was een storm in een glas water.”

Derksen stelt dat ze ‘schijt aan alles’ hebben. “Je hebt toch als voetballer morele overwegingen? Dat je zegt: dit is toch te gek. Wat moet er dan gebeuren om ergens niet te gaan voetballen? (…) Ik kan me niet indenken dat wanneer je daar op een rijtje staat in een stadion waar mensen omgekomen zijn, dat je dan met een rein geweten het Wilhelmus kunt zingen. Ik zou me kapot schamen. Het is misschien naïef van mij, maar één speler moet zijn vinger opsteken en niet gaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *