Voetbalnotering

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

Ola Toivonen (36) hangt schoenen aan de wilgen

Voormalig PSV-speler Ola Toivonen stopt met voetballen. Dat heeft de 36-jarige Zweed bekendgemaakt. Hij speelt momenteel in eigen land voor Malmo FF en heeft besloten zijn contract daar niet te gaan verlengen.

“Ik voel dat de tijd nu is gekomen”, citeert Voetbal International de Zweed. “Ik heb nog wel de motivatie, maar mijn lichaam kan niet alles meer aan.” Toivonen werd de afgelopen jaren flink geteisterd door blessureleed, maar kijkt toch tevreden terug op zijn tijd bij Malmö: “Toen ik in 2020 bij Malmö kwam zei ik dat het mooi zou zijn om kampioen te worden. Dat is tweemaal gelukt, we hebben de beker gewonnen en we spelen in de groepsfase van de Europa League. Ik het niets om over te klagen”, zegt Toivonen.

In Nederland is Toivonen vooral bekend van zijn periode bij PSV. De Eindhovenaren namen hem in 2009 voor vier miljoen euro over van Malmö. In Brabantse dienst kwam hij tot 199 wedstrijden, waarin Toivonen 78 keer doel trof. Desondanks werd hij niet één ker kampioen van Nederland met PSV. Wel won hij in 2012 de KNVB-Beker door in de finale Heracles Almelo met 3-0 te verslaan. Toivonen maakte in die finale de eerste treffer.

In 2014 trok de Zweed de deur in Eindhoven achter zich dicht, om zijn loopbaan in Frankrijk bij Rennes voort te zetten. Die club verhuurde hem een jaar later aan het Sunderland van toenmalig trainer Dick Advocaat. Toivonen hielp Sunderland dat seizoen in de Premier League te blijven door zeventiende te worden. Nadien speelde hij nog voor Toulouse (Frankrijk) en Melbourne Victory (Australië), voordat hij in 2020 terugkeerde naar zijn vaderland. Toivonen vertegenwoordigde Zweden 64 keer, en scoorde veertien maal voor zijn land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *