Voetbalnotering

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

‘Nog steeds onrust bij Ajax na vertrek Marc Overmars’

Marc Overmars vertrok een klein jaar geleden als technisch directeur bij Ajax. En sindsdien is het kommer en kwel te noemen bij de Amsterdammers. Volgens het NRC heerst er nog altijd onvrede binnen de club over de gang van zaken.

Overmars nam vorig seizoen, al dan niet onder druk van Ajax, afscheid van het directeurschap. Het NRC schrijft nu in een analyse over de voortgang: “Bijna een jaar na het vertrek van Marc Overmars komt er bij Ajax langzaam meer aandacht voor vrouwen die slachtoffer werden van ongewenst gedrag. Niet iedereen is blij met hoe het nu gaat, bleek onlangs bij een vergadering.”

Arbeidsrechtadvocaat Mirjam Decoz en bestuurskundige Alie Kuiper kregen op 7 december de ruimte tijdens de algemene ledenvergadering van Ajax. Een ‘veiliger werk- en sportomgeving’ stond daarbij op de agenda. Het duo maakt deel uit van een speciale commissie welke advies moet geven over de interne cultuurverandering bij Ajax. Dat moet in juni 2023 zijn afgerond.

Het NRC schrijft: “Jack Spijkerman, vrijwilliger bij de club en al bijna een kwarteeuw lid, hoort het verhaal van Decoz en Kuiper met verbazing aan. Waarom zo lang doen over het opstellen van protocollen waarover elk zichzelf respecterend bedrijf zou moeten beschikken? Hij grijpt de microfoon en vraagt waarom de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag bij Ajax niet geholpen worden. Hij zegt dat hij een medewerkster kent die ermee te maken heeft gehad – zij het niet door toedoen van Overmars – en die de therapie die zij als gevolg daarvan krijgt, zelf betaalt.”

Het thema staat bij Ajax op de agenda, maar schrijft de krant: “Dat ongewenst gedrag nu beter bespreekbaar is, wordt binnen de club als een goede ontwikkeling gezien. Het is een misvatting, zeggen meerdere betrokkenen, dat voor het aanpakken van dit gedrag onevenredig veel tijd wordt uitgetrokken. Ook als de commissie haar taak heeft volbracht, blijft een gezond sport- en werkklimaat een punt van aandacht bij Ajax. ‘Cultuurverandering kost tijd en dat proces stopt nooit’, aldus een woordvoerder.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *