Voetbalnotering

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

Just Fontaine op 89-jarige leeftijd overleden

De legendarische Just Fontaine is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat hebben de Franse media vandaag bevestigt. Hij is nog altijd een recordhouder met het meeste aantal doelpunten ooit op een WK. Dit vond plaats in 1958.

Hij zag voor het eerst het levenslicht in Marokko en begon daar ook met voetballen, tot OGC Nice hem in 1953 naar Frankrijk haalde. De meeste furore maakte hij echter met Stade Reims, waarmee Fontaine drie keer landskampioen werd. Al binnen een half jaar sinds zijn verhuizing naar Frankrijk debuteerde Fontaine voor Les Blues: hij scoorde meteen een hattrick, in een duel met Luxemburg.

In 1958 maakte de hele voetbalwereld pas écht kennis met hem, tijdens het WK. Voetbal International schrijft: “Pelé leidde zijn land op indrukwekkende wijze naar de wereldtitel, maar Fontaine werd topscorer van het toernooi met liefst dertien doelpunten in zes WK-duels. Alleen Sandor Kocsis (in 1954, 11) en Gerd Müller (in 1970, 10) bereikten in de WK-historie ook de dubbele cijfers. In totaal speelde Fontaine 21 interlands voor Frankrijk, waarin hij 30 keer scoorde.”

Door blessureleed viel het verdere restant van de carrière van Fontaine toch ietwat tegen. Later was hij nog coach van onder meer Marokko, Frankrijk, Paris Saint-Germain en Toulouse. Just Fontaine is 89 jaar geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *