Voetbalnotering

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

‘Bij Juventus deed ik minder krachttraining dan bij Juventus’

Matthijs de Ligt heeft het gevoel dat zijn weer vol aan het verder ontwikkelen is. De mandekker maakte afgelopen zomer de overstap van Juventus nar Bayern Munchen en heeft het daar prima naar zijn zin. Hij vindt deze overstap makkelijker dan de eerdere van Ajax naar Juventus.

“Bij Juve ging ik met een Ballon d’Or-winnaar spelen. Met de beste spelers van Europa op hun positie. In het begin keek ik toch wel erg tegen ze op”, erkent De Ligt in het Algemeen Dagblad. “Maar op een gegeven moment besef je dat iemand als Cristiano Ronaldo ‘gewoon’ je teamgenoot is. Hier bij Bayern lopen ook Champions League-winnaars en wereldkampioenen en nu ben ik dat gewend.”

De Ligt krijgt regelmatig te horen dat hij een stuk sneller en lichter oogt dan in zijn Juventus-tijd. “Of dat zo is? Nee. Het is juist andersom: bij Juventus ben ik veel mínder krachttraining gaan doen dan bij Ajax. Sterker: bijna niks meer”, onthult hij. “Ik snap wel dat mensen zeggen dat ik nu sneller en explosiever lijk, maar daar is een simpele verklaring voor: bij Bayern worden andere dingen van me gevraagd. Het maakt verschil of je op zeventig meter van je eigen goal verdedigt, proactief, of dat je ver terug gaat staan op eigen helft. Bij Bayern ben ik de speler die de meeste meters maakt in wedstrijden, bij Juventus maakte ik de minste.”

De Ligt voelt zich thuis in de speelwijze van Bayern, maar ziet zijn periode bij de Italiaanse topclub niet als verspilde tijd. “O nee, zeker niet. In drie jaar Italië ben ik een veel completere verdediger geworden. Het vak écht leren doorgronden, technisch, tactisch, dat wilde ik. Bij Ajax deed ik alles op intuïtie.”

De Oranje-international is blij met waar hij nu staat. “Alleen, het is onderweg wel een rollercoaster geweest. Je begint als jonge jongen bij Ajax. Eerst is iedereen lovend, alles wat je doet is ‘wow’. Daarna komen er ook negatieve commentaren. Als je van nature al een denker bent, én heel zelfkritisch, dan stapelt het zich op.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *