Voetbalnotering

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

Grote kritiek op functioneren van Edwin van der Sar

Weer een domper voor Ajax. Vandaag is bekend geworden dat Julian Ward heeft bedankt om de nieuwe technisch directeur te worden. Naar verluidt schakelen de Amsterdammers nu door naar de Duitser Sven Mislintat. Journalist Valentijn Driessen is kritisch op deze keuze en al helemaal over het functioneren van de directeur.

In zijn column in De Telegraaf schrijft Driessen wel dat Mislintat niet bij voorbaat mag afgerekend worden mocht hij daadwerkelijk aangesteld worden omdat de huwelijken tussen Ajax en Duitsers nooit een succes zijn geweest. Volgens Driessen verdient de Duitser een eerlijke kans, al is de journalist wel van mening dat een mogelijke aanstelling van Mislintat scepsis oproept. “Omdat Edwin van der Sar en de rvc van Ajax hopeloos acteren in hun zoektocht naar een opvolger van Marc Overmars, die ruim een jaar geleden vertrok. Bekend is dat twee kandidaten – Alex Kroes (nu AZ) en Julian Ward (nu nog Liverpool) – zelf de stekker uit de onderhandelingen hebben getrokken, omdat zij allebei een bijzonder slecht gevoel overhielden aan het gebrek aan daadkracht vanuit de Ajax’ clubleiding.”

Daarbij wijst Driessen vooral naar het optreden van Edwin van der Sar, die volgens de Ajax-watcher debet is aan het mislopen van Ward. “Ook de door hem mede geopperde constructie met Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar en het inschakelen van spelersmakelaar Milos Malenovic is op een totale mislukking is uitgelopen. Deze missers doen het vertrouwen in de clubleiding bij Ajax bij hun zoektocht naar een nieuwe technisch directeur geen goed.”

Volgens De Telegraaf neemt Ajax met de aanstelling van Mislintat wel een gok. “Mislintat heeft echter nooit eerder succesvol als technisch directeur geopereerd. Bij Borussia Dortmund was hij scout, bij Arsenal was hij kort werkzaam in de scouting en weigerde de club hem te promoveren tot ’td’, waarna hij bij Stuttgart flink in niveau daalde. In Zuid-Duitsland kwam er weinig van de grond.”

Driessen vindt het aanstellen van een buitenlandse technisch directeur geen goede keuze omdat ze totaal niet weten waarvoor Ajax staat. “Ze kennen de clubgeschiedenis slechts uit boekjes, maar weten niets van het Ajax-dna, van de cultuur, waar Ajax sportief en qua merk voor staat, de specifieke speelstijl en dat niet het aan- en verkoopbeleid, maar de eigen opleiding de levensader is.”

Dat een ‘cultuurclub’ als Ajax maar blijft zoeken naar een kandidaat over de grens vindt Driessen dan ook onbegrijpelijk. “Een sprong in het duister, terwijl er in Nederland voldoende goede alternatieven rondlopen om het technisch beleid van Overmars bij Ajax te continueren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *