Voetbalnotering

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

Dit zijn de favorieten voor het EK 2024 in Duitsland

Komende zomer staat voor de zeventiende keer het Europees kampioenschap voetbal voor mannen op het programma. Dit jaar zal het toernooi gehouden worden in Duitsland, waar het de vorige keer nog verspreid was over heel Europa. Aan het toernooi zullen straks 24 landen deelnemen, die verdeeld zijn over zes poules. De speelsteden in Duitsland zijn ook bekend, namelijk Berlijn, München, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Düsseldorf en Frankfurt am Main. Het belooft dus een mooi toernooi te worden.

De geschiedenis herhaalt zich

Momenteel zijn gastland Duitsland en Spanje de landen met de meeste eindzeges op een EK. Zo wisten beide landen het prestigieuze toernooi drie keer te winnen, terwijl Frankrijk en Italië allebei twee keer de sterkste waren. In 2021 wist Italië verrassend genoeg het toernooi te winnen door Engeland, dat nog nooit het EK wist te winnen, in de finale te verslaan. De keer daarvoor was het nog Portugal dat Frankrijk wist te verslaan in de finale. In de afgelopen edities hebben dus enkele verrassende landen weten te winnen, iets wat in de geschiedenis ook vaak gebeurd is. Aan de medaillespiegel is bijvoorbeeld al te zien dat Duitsland met afstand het meest succesvolle land is, maar verder liggen de andere landen dicht bij elkaar qua succes.

De absolute favorieten voor de eindzege

Meerdere kenners zijn ondertussen bezig met het EK voorspellen en er zijn voor dit komende toernooi een aantal duidelijke favorieten. Zo worden Engeland en Frankrijk vaak aangewezen als dé landen om in de gaten te houden. Dit is ook niet gek, aangezien Engeland de beschikking heeft over een behoorlijk aantal grote namen, zoals Bukayo Saka (Arsenal), Harry Kane (FC Bayern München), Declan Rice (Arsenal), Phil Foden (Manchester City) en Jack Grealish (Manchester City). Frankrijk kan beschikken over Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), William Saliba (Arsenal), Randal Kolo Muani (Paris Saint-Germain), Kingsley Coman (FC Bayern München) en Ousmane Dembélé (Paris Saint-Germain). Naast deze twee landen lijken er echter ook realistische kansen op de eindzege voor Duitsland, Portugal, Spanje en België. De kans dat Nederland voor de tweede keer het eindtoernooi weet te winnen, is volgens de kenners erg klein. Nederland zal dan ook met Italië behoren tot de outsiders die mogelijk weten te stunten op dit eindtoernooi.

Al met al belooft deze zeventiende editie van het Europees kampioenschap voetbal dus een interessante te worden. Het komt niet vaak voor dat er meerdere landen zijn met een selectie van wereldformaat en waarbij er vooraf niet een duidelijke favoriet is. Spanje is met negen medailles op dit toernooi natuurlijk de absolute grootmacht van het EK, maar momenteel lijken andere landen over een betere selectie te beschikken. Lukt het dus Engeland om voor de eerste keer in de geschiedenis het toernooi binnen te slepen. Of wordt het Frankrijk dat voor de derde keer en voor het eerst sinds 2000 weer de eindzege op een EK pakt. Met nog een aantal maanden te gaan kunnen de landen zich nog optimaal voorbereiden en zou zelfs een stunt zomaar nog kunnen gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *